Pravi trenutak sam stvoriš

Jedan od najpoznatijih globalnih magazina o kraljici sportova „Spajks“ , opet je posvetio zapažen prostor srpskoj kraljici sportova Ivani Španović. Pod naslovom „reči mudrosti“ otkrila je prvakinja Evrope u skoku u dalj u dvorani kroz pravo malo sportsko filozofsko razmišljanje tri svoje tajne uspeha: 1) preuzmite rizik, 2)budite neustrašivi 3) pružite i sami nešto zauzvrat.

Uz priču o riziku dokazala je da mnogo rada ne mora neminovno da vodi uspehu, ali da manjak garantuje neuspeh.

„Pored maksimalne posvećenosti sportu, neophodan je svakodnevni rizik, kojim ćemo pratiti svoje snove“. Verovanje i preuzimanje rizika, to je za Ivanu jedno te isto.

“Uopšte nije važno čime se bavite, najvažnije je da verujete u nekoga ili nešto i da budete spremni da za to date celog sebe. Ne treba čekati pravi trenutak. Suština je u tome da rizikujete neprestano I da stvorite sebi savršen momenat.”

To, kaže Ivana, mora da se oseti u kostima ili – do srži.

“Da bi ste išli dalje morate da budete iskreni prema sebi . Morate da želite da predjete nove granice, ali I da budete spremni na neuspeh. To je važno iskustvo – saznati koliko daleko možete da idete”.

Seća se da je mnogo rizikovala odlukom da se takmiči na prvenstvu sveta u Moskvi, pošto je prolazika kroz ozbiljan zdravstveni problem uoči njega.

“Nisu mi davane šanse ni da mogu da se kvalifikujem, ali jesam. Otišla sam bez ikakvih očekivanja, bila sam srećna samom činjenicom da učestvujem. Rizikovala sam sve I osvojila prvu seniorsku medalju na prvenstvima sveta na otvorenim borilištima”.

To je promenilo njen život.

“ Ne mogu da zamislim kako bih se danas osećala da nisam tako odlučila I da se nisam takmičila u Moskvi. Sve sam rizikovala I vredelo je”.

Asovi, posebno u pojedinačnim sportovima, kojima se u dugom period svi posvećuju, naviknu se na to da samo primaju , postaju samoživi, misle samo na sebe. Ivana I u ovom intervjuu kao jedan od tri mudra saveta, ističe da treba uzvratiti dobrim.

“Veoma sam zahvalna svojim roditeljima I trenerima koji su me naučili kako da se izrazim kroz sport. Bila bih nesrećna osoba da nisam imala priliku da osetim sve te jake emocije I životne lekcije koje sam iskusila tokom karijere”.

Onda je dodala ono što, kako rekosmo, mnogi “resiveri” nisu uspeli da shvate:

“Osećam se tako bogato onim što mi je sport dao. Kada dobiješ toliko mnogo, moraš da budeš spreman da takođe dobrim I vratiš. Uvek se posebno dobro osećam kada provodim vreme sa decom iz mog kluba.  Shvatim koliko mali gestovi mogu da ih načine srećnim. To može da ih inspiriše, a nikad se ne zna – neko od njih lako može da postigne više”.

Preuzeto sa sportskog žurnala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar atletskih takmičenja izvan stadiona u Republici Srbiji u 2023. Godini

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S