DOČEK ŠAMPIONA KRALJICE SPORTOVA

U prostorijama novoizgrađene Atletske dvorane, danas je održana Konferencija za medije Atletskog saveza Srbije, povodom sjajnih uspeha srpskih atletičara na Prvenstvu Evrope u Amsterdamu.

Boje naše zemlje branilo je 11 atletičara, koji su dali svoj maksimum što je rezultiralo osvojenom zlatnom medaljom u skoku udalj i bronzanom u desetoboju. Takođe Srbija je imala ukupno osam finala, dok se nažalost Vedran Samac povredio i nije izašao na bacalište koplja, a Marija Vučenović nije uspela da baci dovoljno za finale.

Prva dva dana imali smo priliku da pratimo našeg bronzanog kralja, Mihaila Dudaša, koji se takmičio u čak deset disciplina i osvojio ukupno 8153 boda, što je bilo dovoljno za bronzanu medalju, i treće mesto u Evropi.

„Dve godine sam imao velike probleme sa povredama, ali i pored toga Atletski savez me je podržavao. Ovo nije moja medalja, ovo je naša medalja. Hvala svima koji su verovali u mene.“

M_DJ1925

Ivana Španović je prvim skokom u kvalifikacijama otišla do finala Prvenstva Evrope, i u petak obradovala celu naciju kada je posle 26 godina osvojila zlato skokom od 6.94 metara. Ona danas nije mogla da prisustvuje konferenciji za medije zbog završnih priprema pred Olimpijske igre u Riju:

„Po povratku iz Amsterdama samo smo promenili kofere i uputili se u Španiju gde ćemo realizovati završne pripreme. Što se tiče mog nastupa na evropskom šampionatu, želela bih da istaknem da sam zaista srećna što sam osvojila još jednu istorijsku medalju za Srbiju. Trenuci kada čujem intoniranje naše himne su najponosniji trenuci moga života, a pobeda u Amsterdamu uvrstila me je u retke sportiste koji su uspeli da osvoje titule šampiona Evrope na otvorenom i u dvorani. Još jedan cilj je uspešno ispunjen“.

Ivana Spanovic, Zlato iz Amsterdama128

Iako je Amela Terzić u kvalifikacijama bila daleko ispred svih, nažalost finalnu trku završila je na poslednjem mestu, odnosno 12. mesto sa rezultatom 4:37,70.

„Naravno da nisam zadovoljna svojom finalnom trkom, zato što je bila jako spora. Čekala sam celu trku da neko krene napred, međutim za mene je na kraju bilo prekasno. Poslednjih 200 metara nisam uspela da savladam konkurenciju. Nadam se da ću u narednih nekoliko takmičenja biti bolja i popraviti utisak iz Holandije“.

M_DJ1859

Dvoranski nacionalni rekorder u bacanju kugle Asmir Kolašinac za dlaku je izgubio bronzanu medalju, ali je bacio 20.43 metara, i zauzeo peto mesto.

„Prošao sam kroz težak period prethodnih 10 meseci, imao sam problema sa povredama. Međutim tokom takmičenja osećao sam da mogu do medalje, ali nažalost nisam uspeo da uveličam ovaj već ogroman uspeh naše reprezentacije. Sledi Rio i očekivanja su velika“.

M_DJ1939

Lazar Anić skočio je udalj 7.63 metara, što je bilo dovoljno za deseto mesto u finalu.

„Ovo je moje prvo veliko takmičenje. Uvek sam bio negde na granici da ispunim normu, ali su me povrede mučile. U finalu sam napravio par grešaka koje su me koštale medalje. Žao mi je što sam ispustio šansu da ispunim olimpijsku normu, ali idemo dalje, bitno je da sam zdrav.“

M_DJ1882

Dragana Tomašević bila je 11.  u bacanju diska sa daljinom od 56.83 metara.

M_DJ1872

Olivera Jevtić je polumaratonsku trku završila na 28. mestu sa rezultatom 1:13,38.

Marija Vučenović nije uspela da se domogne finala, ona je svoje takmičenje završila u kvalifikacijama za rezultatom 49.18 metara.

Još jedno istorijsko finale za našu zemlju bila je trka na 400m, kada je Tamara Salaški zauzela sedmo mesto sa rezultatom 52.23s.

Milan Ristić nije uspeo da se domogne finala, te je svoje takmičenje završio na devetom mestu u kvalifikacijama sa rezultatom 13.45s, iako je njegov rezultat bio osmi, ali nažalost u finale su išla prva dva takmičara iz grupe i dva najbrža po rezultatu.

Imajući u vidu uspehe na EP u Amsterdamu i rezultate naših atletičara u prethodnih par godina, nadamo se da će naši sportisti zablistati i na predstojećim Olimpijskim igrama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar atletskih takmičenja izvan stadiona u Republici Srbiji u 2023. Godini

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S