Ivana Španović vozi bolid Formule 1

Dan kao nijedan drugi

Najbolja evropska skakačica u dalj Ivana Španović, drugoplasirana na svetskom prvenstvu, bronzana u Riju i osvajačica Dijamantske lige, nakon najuspešnije sezone u svojoj dosadašnjoj karijeri posetila je sa svojim trenerom Goranom Obradovićem Red Bull Ring kako bi se oprobali u jednom sasvim drugačijem sportu – vožnji Formule. Domaćin i mentor na stazi u Špielbergu bio im je bivši vozač Formule 1 Austrijanac Patrik Friesaher koji im je pomogao da steknu teorijsko i praktično znanje koje su kasnije preneli na stazu.

Freisaher je na početku „predstave“ provozao Ivanu i Gorana u KTM X Bow dvosedu, a to iskustvo je bilo impresivno kako za suvozače tako i za gledaoce pored staze.

„Ovo je fenomenalno, ne znam šta da kažem. Nisam očekivala ovako nešto“, govorila je Ivana hvatajući dah. „Ja stvarno volim brzinu, ali ovo…ovo je čudesno. Nemate ni najmanju ideju šta će se desiti sledeće. Sve je tako brzo. Ovo je bilo ludo!” – rekla je posle iskustava kakva se ne doživljavaju često, ako ih neko uopšte i doživi.

Goran Obradović, trener srpske atletičarke, nije mogao da sakrije oduševljenje – „Osećao sam se sigurno iako je ova vožnja nešto što nikada nisam doživeo. Toliko brzo i opasno, a opet sigurno.“

Brzina je njena strast i deo njenog života, ali 26-ogodišnja atletičarka nije mogla da veruje da će doživeti takav udarac adrenalina. Slobodan dan, prvi posle naporne sezone, Ivana Španović jeste iskoristila za zabavu, ali nije očekivala da će to prerasti u avanturu.

Bilo je to samo zagrevanje za ono što sledi. Freisaher je posle teorijske nastave Ivanu i Gorana smestio u Formulu 2.0, a pre toga Ivana je dobila prvo pravo trkačko odelo krojeno po njenoj meri sa imenom i zastavom Srbije. Ipak to nije bilo sve. Pre nego što je sela za volan Formule Ivana je dobila unikatnu kacigu oslikanu specijalno za nju – sa grbom Srbije, svojim potpisom, oznakom 7+ u kojoj je utkano sve ono čemu Ivana i njen tim teže, a to su daljine preko sedam metara, kao i hashtag #DreamBig.

Ivana i Goran su potom izašli na stazu na kojoj su ove godine vozili najbolji svetski vozači Formule 1, poput Rikarda, Hamiltona, Ferštapena, Rozberga, Fetela i najbolji motociklisti na svetu uključujući i trenutno vodećeg u generalnom plasmanu, Marka Markeza. Iz kruga u krug Ivana i Goran su bili sve sigurniji i vozili su sve brže deonicom od 4,3 kilometra. Oboje su pokušavali da nađu što sigurniju, ali istovremeno i najbržu liniju vožnje.

„Nisam verovala da je tako teško upravljati bolidom. Ovo je potpuno drugačije od onog što sam mislila. Stvari toliko brzo prolaze pored vas da možete samo da vidite nekoliko tačaka ispred sebe. Morate da budete izuzetno fizički spremni.“ rekla je Ivana.

Nakon spektakularnog dana Patrik je zamoljen da oceni ko je bolji vozač – „Već sam rekao da su oboje jako dobri, ali ako već moram da biram, Ivana je za nijansu hrabrija i to je možda odnelo prednost.“

Foto: Predrag Vučković/Red Bull Content Pool

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar atletskih takmičenja izvan stadiona u Republici Srbiji u 2023. Godini

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Kalendar Takmičenja 2024

Publikacija SAS 2023

Rezultati po starosnim kategorijama 2023

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • hbc-ns

Medijski prijatelji SAS

  • Baner
  • Radio S
  • Radio S