Projekat “Dečija atletika”

Zahvaljujući podršci Svetske Atletske Federacije („IAAF“) koja nam je ukazala poverenje da naš savez kao najkompetentniji savez u regionu implementira projekat ”Dečija atletika” (Kids athletics) na teritoriji Republike Srbije, a koji je prepoznat kao projekat od strateške važnosti i koji je podržan od strane Ministarstva sporta Republike Srbije, mi ćemo kao ozbiljna organizacija pokušati da maksimalno angažujemo sve svoje potencijale u realizaciji ovako bitnog projekta. Naime, projekat je osmišljen da bude edukativninog karaktera, da predstavi najmlađoj populaciji svu lepotu sporta promovišući zdrav život i zdrave navike. Kroz ”Dečiju atletiku” edukujemo ne samo decu, već i njihove roditelje da bi smo ukazali na potrebu dece za bavljenjem sportom, stimulišući ih da shvate da je za pravilan razvoj svakog deteta potrebna veća fizička aktivnost i da sport i igra u ovom uzrastu nemaju alternativu. Atletika je bazičan sport čije su elementarne kretnje nezamenljiv preduslov za bavljenje svim sportovima i predstavlja logičan, prvi korak prema sportu uopšteno govoreći.

Zahvaljujući velikim naporima, uspeli smo da za godinu dana projekat zaživi u 31 (trideset jednoj) opštini, odnosno lokalnoj samoupravi na teritoriji Republike Srbije, a plan nam je da u zavisnosti od finansijskih sredstava u projekat godišnje uključujemo desetak novih lokalnih samouprava. Projekat realizujemo u saradnji sa lokalnim atletskim klubovima koji moraju da zadovolje naše kriterijume prilikom dodele projekta. Jedan od ciljeva jeste da svaki atletski klub mora da sprovede prezentaciju, odnosno javne časove u svakoj osnovnoj školi na teritoriji na kojoj deluje, i to svoj deci naše ciljne grupe (deca trećeg i četvrtog razreda), a poželjno je da se čas prezentuje i mlađima. Ovim pristupom ćemo sa lepotom našeg sporta upoznati oko 50 000 mališana, a nadamo se da će sa ovakvim omasovljenjem atletike doći i do prepoznavanja najtalentovanijih pojedinaca koje bi lokalni atletski klubovi trebalo da uključe u svoje regularne sportske aktivnosti.

U fazi realizacije su i organizacije međuškolskih, opštinskih odnosno regionalnih takmičenja, kao i finalnog saveznog takmičenja. Takmičenja su sastavljena od nekoliko atipičnih atletskih disciplina, prilagođenim ovoj uzrasnoj kategoriji, izuzetno zabavnog karaktera koja motivišu sve učesnike. Fantastično su prihvaćena od strane dece i učitelja, jer se svi oni zajedničkim snagama kao tim takmiče za uspeh svog razreda, odnosno škole. Samu ekipu čine podjednako zastupljeni dečaci i devojčice trećeg i četvrtog razreda (po 6-10 članova ekipe). Ovo je jako bitna činjenica, gde pokušavamo da kod dece primarno probudimo svest o zajednici, osećaj pripadnosti kao i o međusobnoj toleranciji.
Upravo je u finalnoj razradi plan aktivnosti za tekuću godinu, gde ćemo pokušati da skrenemo pažnju javnosti na dalekosežni značaj ovog programa, a cilj nam je da projekat u medijima dobije status projekta od ”NACIONALNOG INTERESA ” u koji sam lično ubeđen.
Zahvalio bih se svim učesnicima ovog projekta, pre svega klubovima koji su direktno uključeni u program, a samim tim i lokalnim samoupravama koje su podržale klubove, te se nadam da ćemo zajedničkim snagama uspeti u zajedničkom cilju.

Dragutin Topić, koordinator projekta “Dečija atletika”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kalendar Takmičenja 2019

Preuzmite Ovde

Kalendar atletskih takmičenja izvan stadiona u Republici Srbiji u 2019. Godini

Publikacija ASS 2018

Statistika u Nacionalnom sportu RS

Preuzmite Ovde

Propozicije takmičenja 2019-2020

Login sekcija

Regionalni Savezi

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner

Razno

  • Baner
  • Baner
  • Baner
  • Baner